Zielono nam

Zielono nam to nowy program grantowy Fundacji ANWIL, którego celem jest wsparcie inicjatyw społecznych służących poprawie stanu środowiska naturalnego oraz podnoszeniu świadomości ekologicznej mieszkańców z terenu działania organizacji. Na realizację projektów służących m.in. redukcji odpadów, zmniejszania dewastacji środowiska, aktywnej edukacji ekologicznej oraz wdrażaniu idei bioróżnorodności Fundacja przeznaczy 140 tys. złotych.

O granty mogą ubiegać się działające na terenie Włocławka oraz gmin: Brześć Kujawski, Fabianki,  Lubanie i gminy wiejskiej Włocławek organizacje pozarządowe, publiczne szkoły i przedszkola, koła gospodyń wiejskich, podmioty prowadzące działalność w sferze pożytku publicznego, a nawet grupy nieformalne. Szczegółowe zasady zostały określone w regulaminie programu.

Nabór wniosków do programu ma formę konkursu, co oznacza, że zgłoszone projekty będą oceniane według określonych kryteriów – najlepsze z nich mogą liczyć na wsparcie nawet do 10 tys. złotych. Fundacja doceni zwłaszcza działania z zakresu edukacji ekologicznej z wykorzystaniem aktywnych i terenowych form pracy, zorientowanych na kształtowanie zachowań prośrodowiskowych, w tym szczególnie dzieci i młodzieży oraz inicjatywy angażujące społeczność lokalną do działań na rzecz środowiska naturalnego.

Regulamin Programu

Formularz wniosku